NAKON ATENTATA NA ROBERTA FICA, PRETNJA STIGLA I POLJSKOM PREMIJERU: Donald Tusk primio JEZIVU PORUKU
Donald Tusk, Foto: EPA-EFE/Piotr Nowak POLAND OUT

pretnje

NAKON ATENTATA NA ROBERTA FICA, PRETNJA STIGLA I POLJSKOM PREMIJERU: Donald Tusk primio JEZIVU PORUKU

Tusk je objavio na društvenoj mreži Iks tu poruku uz svoj komentar „Bilo je toga više juče. Vizija Poljske“

Objavljeno:

Atentat na slovačkog premijera Roberta Fica, kada je juče na njega pucao nezadovoljni Slovak, pokrenula je lavinu pretnji ne samo slovačkim zvaničnicima i novinarima već i evropskom političarima, recimo poljskom premijeru Donaldu Tusku.

„Slovaci su nam dali primer šta treba uraditi sa Donaldom Tuskom ako sabotira centralni aerodrom“, jedna je od pretnji smrću koje su stigle poljskom premijeru.

Tusk je objavio na društvenoj mreži Iks tu poruku uz svoj komentar „Bilo je toga više juče. Vizija Poljske“.

Donald Tusk
Donald Tuskfoto: EPA-EFE/Przemyslaw Piatkowski POLAND OUT

„To nije stvar samo Slovačke. Tenzije ne rastu samo tu. Videli smo napade tokom predizborne kampanje u Nemačkoj. Nije to samo problem Slovačke. Političari u Evropi moraju da razmišljaju kako da se izbegnu takve situacije“, kazao je danas novoizabrani predsednik Slovačke Peter Pelegrini.

Glavni urednici slovačkih nezavisnih medija dobijaju preteće mejlove i poruke pošto od atentata slovački zvaničnici, iako govore o pomirenju, kao glavne krivce za polarizaciju društva, govor mržnje koji se ne kraju pretočio u nasilje i pokušaj ubistva označavaju opoziciju i medije koji nisu pod kontrolom vlasti.

„Ovaj ogavni čin ne sme da podstakne dalju agresiju, verbalne napade i osvetu. Ovo ne sme da bude vreme zloupotrebe atentata za političke ciljeve ili za raspirivanje još gorih strasti“, poručili su u zajedničkom apelu glavni urednici 25 vodećih slovačkih medija.

Atentat na Robert Fica
Atentat na Robert Ficafoto: Printscreen/x/tarciso morais

Pretnje smrću stižu i političarima slovačke vladajuće koalicije, recimo predsedniku Regiona Njitre Branislavu Beciku, lideru kandidatske liste stranke Glas predsednika Petera Pelegrinija na izborima za Evropski parlament ovog juna kome je neko pretio „Ubiću te, djubre jedno“.

„Oni koji žele smrt premijeru Ficu danas žele smrt i predstavnicima službi bezbednosti. Recimo i poslaniku Rihardu Gliku iz Ficove stranke Smer-SD. Ljudi koji prete i novoizabranoj predsednici Sudskog saveta Marceli Kosovoj“, kazao je o eskalaciji pretnji i govora mržnje ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok.

Slovačka policija saopštila je danas da je pojačan nadzor i obezbeđenje ne samo poslanika svih političkih parlamentarnih stranaka, već i redakcija slovačkih medija, škola kako bi policija mogla da blagovremeno reaguje na pretnje.

Ministar unutrašnjih poslova Šutaj Eštok rekao je da se pojačavaju hibridne pretnje u sajber prostoru a i rukovodstvo policije potvrdilo je da su neki autori pretećih poruka identifikovani, njih 32, te da će odgovarati prema važećim zakonima Slovačke.

Atentat na slovačkog premijera koji je posle petočasovne operacije noćas u stabilizovanom ali i dalje vrlo teškom stanju naterao je i policiju i službe susedne Češke da danas provere sposobnosti obezbedjenja koje štiti državni vrh i one ministre koji imaju pravo na telohranitelje i daju im nove precizirane instrukcije.

Bonus video:

05:07

U SRBIJI SE DESIO SLIČAN ATENTAT KAO NA FICA I TO USPEŠAN! Stručnjaci ukazuju na DVA KLJUČNA propusta slovačkih službi

(Espreso / Agencije / Nova / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.